perjantai 10. elokuuta 2012

Tottis-treenit

Uskallettiin sitten Hiiren kanssa tänään tottis-treeneihin. En ole ihan vielä varma menikö meillä hyvin vai ei mutta uudestaan me kyllä varmasti mennään.

Satakunnan Pelastuskoirien kenttävuorossa käytiin siis, sillai suht. vapaasti tekemässä jotain. Siellä olikin kivasti häiriötä, autotie lähellä, toisia koiria ja ihmisiä. Hiiri hiukan turhautui mulle ja sen huomasi äänestä, outoa miten normisti niin hiljainen koira rupee niin helposti haukkumaan turhautumista kun tietää että ollaan reenaamassa ja kivaa jee ei millään malttais!

Hiukan jutskasin toisen tyypin kanssa siitä meidän koulutuksesta ja hän kysyi oikein hyvän kysymyksen, eli siitä tähdätäänkö me pelastuskoirakokeisiin vaiko palveluskoirakokeisiin. Pakko sanoa että MULLA ei ole hajuakaan, vielä. Urrrrgh. Kai mun pitäisi viimeistään BH-kokeen jälkeen katsoa mihin me suunnataan.

Me sitten harjoiteltiin vähän perusjuttuja, lähinnä seuraamista, liikkeestä maahan ja liikkeestä seis sekä perusasentoa ja paikallaanmakua. Seuraaminen meni yllättävän hyvin, paikallaanmaku on edelleenkin se meidän heikoin lenkki, Hiiri turhautuu tosi äkkiä ja rupee kiljumaan, ja sitten saattaa jopa nousta...

Loppujen lopuksi riehautin sitä hiukan lelulla ja sehän oikein innostui! Olin vähän hämilläni, yleensä Hiiri ei nyt kovasti leluista välitä... Hiukan harmitti ko annoin sen innostua vähän liikaakin, se karkasi multa ja veti riemukierrosta kentällä enkä saanut sitä luokse kun se ties että silloin mä vien sen lelun. Onneksi sentään veti vaan lelun kanssa leikkimiskierrosta eikä muita koiria mennyt häiriköimään.

Mutta mutta, tavoitteena olisi nyt se BH-koe, taidanpa listata tänne kaiken mitä Hiiren kuuluisi osata ennen sitä.

Luoksepäästävyys: Hiiri reagoi liian innokkaasti, eli sitä on pakko harjoitella tuttujen ja tuntemattomien kanssa niin että Hiiri ei ois yli-innokas.

Perusasento: Hiiri osaa sen ihan hyvin, joskus vielä joutuu käsimerkillä auttamaan. Minun pitää harjoitella omaa kehonkieltä, selkä pitää olla ryhdikkäästi suorana ja en saa antaa käsimerkkejä.

Seuraaminen normaalikävely 50 askelta: pitäisi sujua Hiiren kanssa ihan hyvin jo, palkkaamista tarttee vaan vähentää ja lisää häiriötä kehiin että varmasti pysyy. Kytkettynä sujuu jonkin verran paremmin kuin vapaana.

Täysikäännös: sujuu meiltä ihan hyvin, jos Hiiri pysyy kontaktissa. Vähän ehkä haparointia vielä niin sitä tarvitsee harjoitella.

Seuraaminen juoksussa (10 askelta): sujuu mutta epävarmemmin kun normaalivauhdilla.

Seuraaminen hidaskävely (10 askelta): pitää harjoitella, Hiiri saattaa mennä edeltä.

Käännös oikealle ja vasemmalle: menee ihan hyvin, kunhan Hiiri valppaasti seuraa muuten tulee tunarointia. Suurimman osan ajasta menee ihan jees.

Pysähdys: ei pitäis tuottaa ongelmia, Hiiri menee aika helposti perusasentoon. 

Henkilöryhmä: meidän pitää TODELLAKIN harjoitella tätä, Hiiren mielestä ihmiset on tooosi kivoja ja se ottaa erittäin paljon häiriötä tästä.

Istumisliike: Pitäisi mennä ihan hyvin, vaarana on että Hiiri menee maahan sen sijaan että jää istumaan. Pitää harjoitella.

Liikkeestä maahan, ohjaaja jatkaa 30 askelta, kääntyy koiraa päin, merkistä käskee koiran luokse: Hiiri osaa liikkeestä maahan hyvin, pitää viel työskennellä siinä että se tekee sen äkkiä ja täysin ilman apua. Etäisyyttä on pakko harjoitella, tällä hetkellä Hiiri kestää noin 10 askelta. Luoksetulossa yleensä ei ongelmia.

Paikallaolo häiriön alaisena: 30 askelta koirasta ja selin koiraa päin. Sen ajan mitä toisen koirakon kestää tehdä kaikki liikkeet. Meidän pitää Hiiren kanssa todellakin harjoitella tätä, tällä hetkellä hän ei kauheasti kestä, ehkä kymmenisen sekuntia paikallaanoloa ja ei niin pitkää etäisyyttäkään

Meil on siis paljon harjoiteltavaa... Taidan tehdä seuraavaan blogikirjoitukseen toimintasuunnitelman ensi viikkoa varten. Pitää ekaks vaan hiukan miettiä mitä me hiotaan eka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti